Olle Leino  

Överlevaren

En dokumentärroman

Av alla de tusentals emigranter som på 1930-talet lockades till "Arbetarnas Paradis" i Sovjetkarelen, hör Kalle Kempainens öde till de märkligaste - och mest dramatiska.

Han kom från fattigfinland, han sökte lyckan i Amerika, där förleddes han av fagra löften om välstånd och trygghet för sig och sin familj att emigrera till Sovjetkarelen.

Men drömmen uppfylldes aldrig.

Kriget kom och Kalle tvingades att som sovjetisk desant ta sig in i Finland. Han landade i sitt livs första fallskärmshopp nära sitt barndomshem. Han tog sig fram till gården - knackade på dörren och togs emot av sina egna som han inte sett på över 20 år.

Det blev ett egendomligt möte, skulle han välkomnas som broder - eller avvisas som fiende?

Kalle Kempainens resa är ett lysande exempel på den lilla människans förmåga att överleva genom att i trängda lägen göra sig så obemärkt som möjligt - men samtidigt agera djärvt och förslaget.

Med hjälp av intervjuer, arkivdokument och rekonstruktioner, har Olle Leino återskapat Kalles händelserika livsresa fram till det överraskande och bittra slutet. "En existentiellt laddad historia" skrev en känd bedömare om boken.

ISBN 9789171231468. Format: 164 sidor, häftad 140 x 200 mm

Pris 160 kr